2n de Bat davant la violència masclista

El Departament d’Orientació va proposar que l’alumnat de 2n de Batxillerat reflexionara sobre la violència masclista, terrible xacra que malauradament seguix incrustada en la societat patriarcal dels nostres dies. I mireu alguns dels interessants escrits que han fet al voltant del tema algunes jóvens del Bernat:

 

El 25 N, una data necessària

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per la l’Eliminació de la Violència contra les Dones, en honor a tres d’elles, les germanes Mirabal, que van ser assassinades per ordre d’una dictadura de la qual eren opositores, aqueix mateix dia del 1960 a la República Dominicana.

Aquest dia és important, ha d’existir, no com altres, com el dels enamorats, que són dies comercials i punt. Per a mi és una data on s’han de recordar totes les dones que han sigut víctimes de la violència masclista, totes les dones que han lluitat pels nostres drets i totes les que malauradament seguim fent-ho.

Està clar que no totes les dones sofrim violència de gènere física, aquestes són una minoria, no obstant això, crec que totes patim violència psicològica. Totes ens hem sentit com si fórem un objecte alguna vegada. Vivim en una societat on portar una falda marca què ets per a molta gent, perquè si la portes significativament per dalt del genoll pots ser titlada fins i tot de prostituta, i si la portes per davall ets una monja. Una societat en què els diccionaris definixen home públic com a home que té presència i influx en la vida social, però que pel contrari diuen que una dona pública és una prostituta, ni més ni menys. I una societat en què treballant del mateix, en algunes empreses rebem un sou inferior.

Encara hi ha gent que creu que hi ha igualtat de gènere en tots els aspectes, però això no és així. Quina innocència! Segur que aquestes persones no han eixit al carrer, sent dona, a les tantes de la nit i han tingut por per si algun home malvat es creuava pel camí.

Les dones volem la igualtat, el feminisme vol la igualtat. I encara que queda molt per fer ho aconseguirem.

Ángela Guerrero Álvarez, 2n B

 

Empoderem-nos!

Som una societat masclista. Tots! I totes! No se salva cap persona. Totes som educades o influenciades pels estereotips sexistes i totes hem tingut actituds masclistes. Algunes, quan creixem, obrim els ulls i lluitem contra aquest problema. Altres, conscientment o inconscient, perpetuen aquesta violència.

Gràcies a la lluita constant i inesgotable de les feministes, hem avançat. La gran majoria de la població s’escandalitza en sentir testimonis de víctimes de violència de gènere, però els colps només són la punta de l’iceberg d’aquest problema.

Les dones constituïm més del 50% de la població i encara resulta increïble que seguim sent tractades de manera discriminatòria. Caminar amb por de nit quan anem soles, agafant fort la clau per si algú intenta fer-nos alguna cosa, tindre algun objecte per defensar-nos; cobrar menys per realitzar el mateix treball o que els nostres testimonis resulten menys creïbles que els dels hòmens quan conten algun fet, són mostres del que les dones vivim dia a dia.

Acabar amb la violència masclista és faena de tota la ciutadania. No podem consentir que a Espanya siguen assassinades quasi 100 dones a l’any ni que una dona siga violada cada 8 hores. Tenint en compte que hi ha estats on aquesta violència és molt pitjor… les condicions de vida de les dones d’arreu del món hauria de preocupar-nos.

La violència masclista només desapareixerà en el moment que tota la societat prenga consciència del problema. El canvi ha de començar amb l’educació, fent-la igualitària de veritat.

Somie una societat on ser dona no signifique ser dèbil o no ser capaç de fer certes coses. Sóc conscient que aquests canvis no es fan de hui per a demà, però espere que juntes seguim lluitant per deixar a les futures generacions una societat més evolucionada, més prop de la igualtat; amb dones empoderades que no tinguen por d’alçar la veu per defensar allò en el que creuen i demanar el lloc que fins ara se’ns ha negat.

Iris López Grau, 2n A

 

La catàstrofe de la violència

Al llarg del temps la violència ha sigut la solució per a molts conflictes polítics, socials o econòmics, però amb els pas dels segles la gran majoria hem sigut capaços de veure aquesta solució als problemes com el que és en realitat, una catàstrofe.

Dins d’aquesta violència, les dones hem sigut les que pitjor hem acabat. Sempre ens han considerat el sexe dèbil, ens han prohibit fer i dir una gran quantitat de coses i moltes d’elles no van tindre una vida feliç, l’única missió que tenien era ocupar-se de la casa, dels fills i de tindre el marit content.

Hem tingut la sort de tindre dones lluitadores en la nostra història que malgrat haver patit aqueixa violència física i psicològica i fins i tot haver-ho pagat amb la mort, ens han assenyalat el camí i han fet que altres hagen continuat lluitant tot i saber les conseqüències, i gràcies a totes elles hui en dia lluitem més que mai perquè hòmens i dones siguem iguals en tots els aspectes i així albirar el somni de poder deixar de lluitar algun dia perquè estarem tranquil·les sabent que molts hòmens han deixat de veure’ns com el sexe dèbil.

Penélope Martínez Fernández, 2n B

Ni una més!

Des de fa anys, les dones ens hem vist obligades a mantindre’ns en un lloc inferior al dels hòmens, a reprimir els nostres desitjos i opinions, i inclús a culpar-nos per problemes que, a causa de l’egocentrisme masculí, queien sobre els nostres muscles i que moltes vegades acabaven en maltractament.

Però les coses han canviat. Sí, han canviat. Encara que no sé si a millor o a pitjor. A causa de les noves tecnologies i el seu fàcil accés, diàriament, són assetjades milers, i qui sap si milions, de dones per tot tipus de xarxes socials. Si sumem açò a les denúncies diàries que es posen en comissàries de tot el món per violència masclista, més la resta de dones que la patixen però no la denuncien, bé per por o bé per falta de recursos, i afegim, per últim el nombre de víctimes que moren anualment a causa d’aquesta violència de gènere, podem obtindre un nombre exponencial com a resultat.

I encara així, hem d’escoltar comentaris com: “Masclisme? Si això ja no existix” o “Les feministes són unes exagerades que ja no sabem ni el que diuen”. O contestar preguntes com “Què portava vostè el dia que va ser assetjada/agredida/violada?”. Disculpe senyor policia/advocat/jutge, cap peça de roba determina que una dona vulga ser assetjada, agredida o violada. Cap!

També podem continuar pensant i autoenganyant-nos que açò és el segle XXI, que tot el món creu en la igualtat de gènere i que el maltractament, juntament amb el masclisme, l’homofòbia, la xenofòbia o el racisme són problemes que van quedar al pleistocé. Tanmateix res canviarà la realitat encara que vulguem fer-nos els cecs. Llavors continuaran morint dones innocents, continuaran quedant xiquets i xiquetes òrfens i òrfenes, i seguirem posant-nos les mans al cap quan li ocórrega a una coneguda, amiga o familiar.

Carmen Diéguez Freijeiro, 2n A

 

 

 

La rebel·lió de les ovelles

A vegades, l’amor és una taca negra, com el petroli, apegalosa; no et solta, densa; no pots moure’t, com a les arenes movedisses, t’afones. Aconseguixes veure’l? Sents angoixa en aqueixa taca? Doncs hi ha dones que viuen en ella.

Existixen dues taques principals, les quals solen sentir afecció per les dones majoritàriament, estén les relacions tòxiques. La taca que atrapa incauts i la que esguita puntualment. Aquesta última serien aqueixos casos en què un cap abusa del seu poder, un company es mofa d’ella, li reduïxen el sou per no haver nascut varó…, en fi, la llista no pareix acabar. Però ens centrarem en la més danyosa: el maltractament en les relacions, perquè afecta les víctimes físicament i psicològicament.

En aquest tipus de maltractament continu, poden haver-hi diferents tipus de violència: sexual, imposant una relació sexual no desitjada, abusos, agressió o tocaments; psicològica, on el maltractador presenta conductes de desvaloració, humiliació, amenaces, insults o crits; i, finalment, la física, la qual causa danys en el cos de l’agredida, des d’una galtada, passant per una pallissa i arribant a la mort.

Aquesta xacra pareix estar magnificant-se al mateix temps que la societat es consciencia i està canviant, i encara que hi ha menys hòmens amb aqueixa conducta i pensament, sembla que els que es mantenen en aqueixa línia estan contraatacant colpejant més fort que mai, perquè estan molestos i perquè comencen a sentir la pressió de la societat. Les amigues ja no diuen has de suportar-ho. Abans, es jutjava la dona liberal, la incorregible dona que es negava a ser submisa, ara, se li aplaudix i es jutja el mal home que no la respecta, que la intimida, que la fa viure en un bucle d’inseguretat i temor i que la fa sentir socialment inútil, apartant-la de la societat que la valora i que pot salvar-la.

Sí, companys i companyes, sí que estem fent nosa en aqueixos hòmens, sí que té sentit celebrar el 25 de novembre, és útil i necessari, han de veure com avancen les nostres tropes. Però encara queda molt per fer. Per a començar, les ovelletes necessitem un canvi de conducta. Dones, som poderoses! No ens sotmetem a aqueixos cardenals, que ningú embrute la nostra pell, el nostre cos és sagrat. No ens creguem aqueixes fal·làcies que ixen de la seua boca, i, el més important, no sols no callem i no busquem ajuda, contraataquem! Ens hem de fer fortes mentalment i física, i com en una guerra, anirem guanyant camp de batalla, i l’enemic anirà retrocedint.

I per a finalitzar, a la societat li dic que tot comença des de dins, des de les entranyes. Si vosaltres canvieu de mentalitat els vostres fills i les vostres filles també ho faran, i amb ells i elles les futures generacions. Perquè en una casa on hi ha maltractament hi ha dues possibilitats, que el fill aprenga del pare o que identifique la barbàrie i siga un altre granet d’arena del gran desert que som actualment. Promou el canvi però comença per tu!

Naomi Valdés Lysenko,  2n B

 

Esta entrada fue publicada en Activitats, Departament orientació. Guarda el enlace permanente.